VULLVOTAR.COM

Catalans que viuen a l'estranger que VOLEN VOTAR

Registre de catalans residents a l'exterior
REQUISITS PER REGISTRAR-S'HI
OK, JA HO TINC TOT, ARA QUE?
 Qui pot inscriure-s'hi?
Ras i curt: Els catalans que viuen a l'estranger.
Com es demostra això? Doncs dissortadament només hi ha una manera a dia d'avui: Aquesta condició la tenen els ciutadans amb nacionalitat espanyola que resideixen fora de l'Estat, que estan donats d'alta als registres dels serveis consulars espanyols i que tenen el seu últim empadronament en alguna població de Catalunya.
Cal estar registrat a l'ambaixada española?
En una paraula; SÍ. És l'única manera ara mateix de certificar que vius a l'estranger.

Així doncs els catalans que viuen a España, s'hi poden registrar?
Doncs la resposta és NO. Els catalans empadronats a España perden automàticament la condició política de catalans, i per tant, no es poden inscriure.
Si, ja sabem que és contradictori que un català que viu a Mallorca tingui menys drets que un català que viu a Rawalpindi. Però actualment és la definició que tenim.

I els menors d'edat es poden registrar?
Es clar! De fet, molts dels serveis associats al Registre estàn dedicats a menors. Animeu-vos!
 Quina documentació necessitaré?
Bàsicament la que serveix per demostrar el que dèiem al punt anterior:

A) Un DNI o Passaport
B) Certificat de registre als serveis consulars espanyols: un PERE (o un CERA o una TARGETA CENSAL) sempre que no hagin transcorregut més de quatre mesos des de la seva emissió
La Matrícula Consular em serveix?
Atenció: El paper que et donen a l'ambaixada NO ET SERVIRÀ. Has de presentar un certificat del Padró a l'exterior, és a dir el PERE.

Que és el PERE? Com el puc aconseguir?? (Opció *RECOMANADA*)
El PERE es el PADRÓ i per aconseguir-lo l'has de demanar al INE (Instituto Nacional de Estadística). És fàcil. Descarrega i imprimeix aquest formulari i omple'l amb les teves dades. Després l'envies per correu POSTAL o per FAX (però algú te FAX avui dia???)* al INE, (acompanyat d'una fotocòpia de DNI o passaport) a la Delegació Provincial de l'INE corresponent al darrer veïnatge administratiu a Catalunya; La direcció dependrà de quina circumscripció electoral estiguis.
ATENCIÓ; demana que et responguin PER MAIL! marcant la casella corresponent i posant el teu mail, així el tindràs en menys de 48 hores (des que els arriba la petició).

Les direccions i FAX per enviar-ho les tens aquí: Delegaciones provinciales del INE

BarcelonaVia Laietana, 8 Entresuelo - 08003FAX: 933 10 19 23
GironaCap de Creus, 4-6 - 17005FAX: 972 21 90 00
LleidaBonaire, 47-49 - 25004FAX: 973 23 64 89
TarragonaPare Agustí Altisent, 1 (esquina C/Jaume I, 22) - 43005FAX: 977 22 76 09

* Hi ha alguna manera d'aconsegui el PERE més ràpid?
Doncs, sí, per FAX. Si ja sabem que ningú no te FAX, però si es dona el cas que en tinguis, paga la pena perque en 48 hores pots tenir-lo al teu mail.
Opció 2. Si teniu dificultats per fer l'enviament per fax de la sol·licitud del PERE a l'INE, la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea us pot facilitar aquest enviament per fax:
Empleneu l'imprès de sol·licitud del PERE amb les vostres dades personals: Imprès de sol·licitud del certificat d'inscripció al PERE
A l'apartat: "Deseo recibir la información (marque con "X"), marqueu la casella "Por correo electrónico. Indique la dirección:" i indiqueu l'adreça de correu electrònic següent: [email protected]
Imprimiu i signeu l'imprès de sol·licitud del PERE, i feu-nos-el arribar per correu postal juntament amb la resta de documentació requerida per l'INE per a l'obtenció d'aquest certificat a l'adreça:
Registre de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea: Via Laietana 14. 08003. Barcelona.

Que és el CERA? Com el puc aconseguir??
El CERA es el CENS. És el subconjunt del PERE que inclou només els majors d'edat. Per al que ens incumbeix, també serveix si vols registrar només majors d'edat. Si vols registrar menors d'edat, hauràs de demanar el PERE doncs els menors no consten al CERA.

Que és la TARGETA CENSAL? Com la puc aconseguir??
La TARGETA CENSAL és el paperot que et va arribar a casa per votar el darrer cop. Segur que no la vas guardar, i ha de tenir menys de 4 mesos, així que oblida-te'n i demana el PERE

I si vull registrar menors d'edat?
Cap problema! Consulta la web oficial, l'apartat de DOCUMENTACIÓ, allà tens tota la info oficial.

Si em registro a l'ambaixada, ja puc demanar el PERE a l'endemà?
NO. EL PERE s'actualitza un cop al mes. Un cop registrat a l'ambaixada hauràs d'esperar que el teu registre s'actualitzi. Si ho fas el dia abans de l'actaulització doncs oli-en-un-llum. En el pitjor dels casos hauràs d'esperar un mes.
Pots consultar el teu status a la web del INE, si tens DNI electrònic o IDCAT
 Quins avantatges té estar al Registre?
La Generalitat s'ha currat una sèrie de serveis per als catalans de l'exterior que s'afegeixin al Registre. Hi ha varios, entre ells un que feia temps que els catalans de l'exterior reclamàvem: la targeta sanitària temporal per poder tenir sanitat quan tornem temporalment a Catalunya.
Consulta la llista a la web de la Generalitat
Aquesta és la llista, a dia d'avuí, però està previst que més endavant s'ampliï amb més serveis.

  • Targeta Sanitària Individual (TSI)
  • Carnet Jove
  • L'Estiu és teu
  • XANASCAT
  • eBiblio
  • 'Fas 6 anys. Tria un llibre'
  • iQUIOSC.cat
 Com puc saber si ja estic inscrit al Registre?
El Registre funciona ja des de fa uns anys, així que si no tens clar si ja estàs inscrit o no, pots consultar-ho via mail.
En el cas que vulgueu disposar d'una còpia de la vostra inscripció al Registre de catalans i catalanes de l'exterior, podeu sol·licitar-la adreçant una petició a [email protected] fent constar al cos del missatge el vostre nom complert i el vostre número de DNI o Passaport espanyol.
Cal afegir una còpia del dni o passaport (escanejat i annexat al correu)
En qüestió d'hores, rebreu el document a la vostra bústia de correu electrònic.

ATENCIÓ! Si ja estaves registrat, necessitaràs SOL·LICITAR els serveis nous, doncs no es concedeixen automàticament!
 No sé si estic inscrit a l'ambaixada escanyola...
Per afegir-te al Registre, cal que estiguis registrat als Serveis Consulars, no hi ha volta de fulla.
Bàsicament si has pogut votar des de l'estranger, és que ja estàs registrat.

Hi ha excepcions; si vas votar fent servir l'ERTA (el registre temporal) i fa més d'un any, aquest caduca automàticament al cap d'un any, Si no l'has renovat no et serveix.
Posa't en contacte amb la teva ambaixada per demanar-ho.
Si et fa basarda, i tens un DNI electrònic o tens el IDCAT (molt aconsellable!), pots consultar el teu Cens electoral a la web del INE, aquí: CONSULTA DEL CENS
 Podran votar els catalans empadronats a Espanya?
La resposta és no, els catalans empadronats a qualsevol altre Comunitat Autònoma, no podràn votar

És l'Estatut de Catalunya qui ho diu:
Article 7. La condició política de catalans
-1. Gaudeixen de la condició política de catalans o ciutadans de Catalunya els ciutadans espanyols que tenen veïnatge administratiu a Catalunya. Llurs drets polítics s'exerceixen d'acord amb aquest Estatut i les lleis.
-2. Gaudeixen, com a catalans, dels drets polítics definits per aquest Estatut els espanyols residents a l'estranger que han tingut a Catalunya el darrer veïnatge administratiu, i també llurs descendents que mantenen aquesta ciutadania, si així ho sol·liciten, en la forma que determini la llei.

podeu llegir-ho aqui https://www.parlament.cat/document/cataleg/48089.pdf

Aquest article, fruit de l'España de les autonomies, implica que quan un s'empadrona en un altre comunitat autònoma, deixa de pertànyer a la anterior.
Això fa que , els empadronats a un altre CA hagin rebut paperetes per votar a les eleccions autonòmiques de la CA en la que estan empadronats, independentment d'on han nascut.
En canvi els catalans que viuen a l'estranger SÍ conserven aquest estatus, (imaginem que perque no poden votar als paisos on resideixen fins que no obtenen la nacionalitat) (però si perden el dret de vot de les eleccions municipals)
No diem que sigui una bona norma, simplement és la norma derivada del desenvolupament de l'Estatut.

I éssent un Referendum sense acord amb Madrid, no es es podria canviar aixo?
A falta d'acord amb l'estat español per fer el Referendum, el protocol de Venècia aconsella establir unes condicions el més similars possible a les darreres eleccions 'acordades'. Per tant s'aconsella que es conservi aquest cens i no s'afegeixin votants que no van votar les darreres eleccions del mateix àmbit. Aquesta és la raó per la que no podran votar.
En tot cas és, lògicament, decisió del Govern Català, i així ho ha definit tan a la llei del Referèndum que ha publicat recentment, com a la web oficial www.Garanties.cat

Article 6
1. Són cridades a votar en el referèndum les persones que tenen dret de vot en les eleccions al Parlament de Catalunya. També tenen dret de vot els catalans residents a l'estranger que hagin tingut el darrer veïnatge administratiu a Catalunya, que donin compliment als requisits legalment exigibles i que hagin sol·licitat formalment de prendre part en la votació.
font: llei del referèndum d'autodeterminació
[...] Pel que fa als catalans i catalanes residents a l'estranger, podran votar, com a totes les eleccions, sempre que formin part del Censo de Españoles Residentes Ausentes i que estiguin inscrits al registre que el Departament d'Exteriors té habilitat per relacionar-se amb els catalans que viuen arreu del món. El vot es farà efectiu mitjançant un correu que s'adreçarà a les 11 oficines que té el Govern l'exterior.
font: www.garanties.cat

En qualsevol cas, es la llei que hi ha actualment.
Si al Referèndum guanya el Si i es declara la independència, s'haurà d'establir la condició de Català d'un altre manera. (Si no vaig errat es parlava de donar la condició de català als nascuts a Catalunya, als casats/des amb catalans i als descendents de primer nivell.)
Però això haurem d'esperar al Referendum.
 Estic empadronat a Catalunya però l'1 d'Octubre seré fora. Com podré votar?
En aquest cas hi ha mala peça al teler.... al nostre entendre NO podras votar, perque, segons publica la Generalitat al seu web oficial Garanties.cat, NO HI HAURÀ vot anticipat per correu...
Això és perque per fer-ho caldria la col.laboració de les oficines de Correus espanyoles i lògicament, no hi col.laborarien donada la negativa del govern espanyol a acceptar el Referèndum.
De tota manera, la web Garanties.cat te un formulari perque pregunteu. Ells us donaran info oficial.

OK, JA HO TINC TOT, ARA QUE?


Tens cap pregunta?

Si tens cap pregunta o no ho veus clar, el més lògic és que els la facis arribar a la Generalitat, així segur que tens una resposta oficial.
Fes un cop d'ull al seu FAQ, potser allà tens ja la resposta.
Pots posar-te en contacte amb ells a través d'aquest formulari, o al seu telèfon de consulta:
Telèfon des de fora de Catalunya: 932 142 124 - Telèfon des de l'estranger: 00 34 932 142 124

També pots consultar la web oficial GARANTIES.cat on hi ha la informació oficial sobre el Refèrendum, preguntes i respostes i un formulari de contacte.

Aquest web NO és oficial.
La informació està contrastada amb fonts fiables i està feta en col·laboració amb molta gent de diferents col·lectius.
L'objectiu és facilitar els tràmits a qualsevol que es vulgui registrar, però EN CAP CAS es fa responsable ni dels links, ni de la informació que se'n pugui derivar, ni molt menys es fa càrrec de cap possible inconvenient causat.

MÉS INFO
El web oficial de la Generalitat: amb vídeo i tot ;)

L'ANC ha muntat un web informatiu que també està molt bé; VOTEXTERIOR.cat
Feu-hi un cop d'ull, especialment a l'apartat -Imprescindible-

També pots trobar ajut a través de l’aplicació Telegram on s’ofereixen tres serveis diferents:
Mitjançant el telèfon + 34 681 012 012 o bé cercant l’usuari @gencat012 (o bé des de l’adreça http://telegram.me/gencat012) per sol·licitar informació de la Generalitat de Catalunya. El termini màxim de resposta d’aquest servei és de dues hores, dins l’horari d’atenció al públic.

Pots donar-li una oportunitat al FACEBOOK d'exteriors i preguntar allà. A nosaltres ens van respondre... al cap de dos dies, però van respondre.

També pots provar amb el Twitter: @012
Horari d'atenció de Twitter: de 9 a 18h de dll a dj i de 9 a 15h dv no festius
VULLVOTAR.COM no pertany al govern català ni a cap partit polític. 
Aquesta és una iniciativa de CATALANSALMON.com - Web derivat de NOPUCVOTAR
https://www.vullvotar.com | [email protected] | DISCLAIMER
Si VOLS DONAR SUPORT a la iniciativa, pots fer-ho clicant al "M'agrada" de la nostra pàgina de Facebook, aquí:
VULLVOTAR forma part del projecte CATALANSALMON.com. Els fitxers de CATALANSALMON estan registrats a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades sota la responsabilitat de Sergi Jordi Marzabal Estevez. D'acord amb la llei orgànica 15/1999, 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals seran recollides, incorporades i tractades als fitxers de CATALANSALMON. Podreu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant escrit a: CATALANSALMON, c/Valencia 629, 2n 2a. 08026 Barcelona, o bé adreçant un mail a [email protected].
La normativa, responsabilitats, reglamentació de la protecció de dades i condicions d'ús de la web de VULLVOTAR, incloent-hi la normativa RGPD del 2018, estan definides a la web catalansalmon, en aquesta direcció: https://catalansalmon.com/disclaimer.php
COM FUNCIONA EL REGISTRE DELS CATALANS DE L'EXTERIOR
Vius a l'estranger i vols contactar amb altres catalans?
CATALANSALMON.COM et muntem un web latevaciutat.catalansalmon.com, de franc només has de demanar-la.
3.238.111.130