VULLVOTAR.COM

Catalans que viuen a l'estranger que VOLEN VOTAR

Eliminació del VOTO ROGADO i altres importants millores al vot exterior
Maig 2022
Han fet falta 11 anys perquè els polítics del Congreso rectifiquin una de les lleis més nefastes de les últimes décades.

Després d'11 anys i onze processos electorals en què la participació ha passat del 30% al ridícul 4% de les darreres eleccions, i en els que no hem parat de fer propostes per millorar la participació exterior, finalment, 11 anys després hem aconseguit que es reverteixi el "voto rogado".
Però també reclamaven que s'apliquessin una sèrie de millores llargament reivindicades, que facin que el vot exterior deixi de ser una quimera.

Perquè no només el voto rogado era el problema; els terminis, la manca d'ajuts electrònics per demanar votar, els terminis per votar, els FAX, l'opacitat als consolats, el descontrol al recompte... Des d'aquesta web i des d'altres col·lectius s'ha batallat durant anys per denunciar que els catalans de l'exterior tenim els drets retallats.

Us fem cinc cèntims de les propostes que s'hi han aprovat, i com afectarà això al teu dret de vot des de l'exterior.

Quins són els canvis?

[3 OCTUBRE 2022] El BOE publica la reforma de la LOREG i el Voto Rogado queda abolit !!!!

 • Derogació del voto rogado


  Ara ja no caldrà demanar el vot. S'enviaran les paperetes a tots els qui estiguin registrats al CERA. Lògicament, continuarà sent necessari estar registrat al consolat corresponent dintre del període electoral corresponent.
 • Es podran descarregar les paperetes per internet


  Una vella reivindicació d'aquesta casa!
  Hom es podrà descarregar les paperetes (totes de cop per no donar pistes de quina serà la intenció de vot) i imprimir només les que hom faci servir per votar.

  NOTA: Els Certificats, imprescindibles per votar, i els sobres per posar-hi les paperetes es lliuraran per correu postal però en un primer enviament, junt amb instruccions per descarregar-se les paperetes per internet. Per si algú no es pot descarregar les paperetes, també s'enviaran per correu postal, però en un segon enviament.
 • S'amplia el termini de vot als consolats


  Ara es podrà votar als consolats entre 8 i 3 dies abans de les eleccions (fins ara era només 3 dies) i es podrà fer matí i tarda.
 • L'escrutini del vot es farà més tard


  L'escrutini del vot exterior es farà entre 8 i 10 dies després de les eleccions. Així donarà més temps a rebre el vot des de països llunyans.
 • Un control més exhaustiu als consolats


  Es demana que tots els consolats facilitin la descàrrega per votar presencialment des d'allà. També publicaran de manera coherent les dades de vots rebuts i enviats a les Juntes Electorals. A més, el recompte i l'acta seran públics. Increïblement, això encara no era obligatori
 • Es podrà votar presencialment a més llocs


  Es podrà votar també a viceconsolats honoraris* i altres punts de votació** com entitats de relacionades amb l’emigració.
  *Encara no està clar com podran oferir garanties als votants.
  **Això tampoc no està clar quins seran aquests punts addicionals, agafeu-vos-ho amb pinces..
 • Podràs obtenir les paperetes també als consolats


  El consolat garantirà la disponibilitat de paperetes a les seves seus.
  Però recordeu que us caldran els certificats i aquests NO es podran aconseguir als consolats, us han d'arribar per correu.
 • La Junta Electoral publicarà els resultats de cada consolat desglossats per país i província


  No, encara que et sembli increïble, això tampoc no es feia.
 • Es farà una verificació d'ofici de les dades del CERA cada 5 anys


  L'oficina del cens electoral farà un procediment de verificació de les dades dels inscrits al CERA per verificar que la informació que tenen està actualitzada correctament.


>>> SI voleu, podeu donar un cop d'ull al text oficial de la proposta de reforma de la LOREG clicant aquí (PDF)

I ara, que?

El tràmit de modificació d'una llei orgànica com la LOREG, implica que ho ha d'aprovar el Senat. Es calcula que això pot passar després de l'estiu del 2022.
Això vol dir que, si no hi ha imprevistos, hauria d'estar llest per a les properes eleccions autonòmiques que estan previstes per al 2023.

Per tant, si estàs correctament registrat al consolat dintre del període electoral pertinent*, rebràs les instruccions, certificats i sobres per votar a casa teva, sense que hagis de fer cap gestió.
Com que no caldrà incloure-hi les paperetes, aquesta documentació es podrà enviar setmanes abans del que es feia ara i, per tant, hi ha moltes més possibilitats que t'arribi a temps.
Després només hauràs de descarregar les paperetes per internet, i ja podràs votar, per correu o presencialment amb molt més marge de temps.


* Això vol dir que, com sempre, hom ha d'estar registrat al consola uns mesos ABANS de la convocatòria electoral. Si no ho estàs perqué has canviat de domicili o país des de les darreres eleccions, tindràs un període d'una setmana on podràs rectificar aquestes dades al consolat pertinent.

I que queda pendent?

Doncs hi ha moltes coses que s'han proposat o se n'ha parlat i NO han entrat en aquesta reforma:
 • Ni rastre del vot electrònic


  Suposem que si han trigat 11 anys a adonar-se i corregir el desastre del voto rogado, encara trigaran uns quants més a adonar-se que la solució passa invariablement pel VOT ELECTRÒNIC.
 • Seguiràs sense saber si has votat


  Encara no hi haurà un mètode senzill i fiable de traçabilitat, per verificar si el teu vot ha arribat a l'escrutini a Catalunya.
 • No s'especifica en detall el procès del control de transparència als consolats


  Sabem per experiència que si no es detalla en la llei, no és d'obligat compliment, i per tant els consolats podran seguir fent i desfent com els vingui de gust, i sobretot sense donar cap mena d'explicació a ningú.
 • No es podrà delegar el vot


  En altres països es permet als electors delegar el vot en un altra persona. S'havia proposat, però no s'ha contemplat.
 • Cap canvi per als ERTA (residents temporals a l'exterior)


  Si els catalans a l'exterior som els pàries del vot, els ERTA són els pàries del vot exterior.
VULLVOTAR.COM no pertany al govern català ni a cap partit polític. 
Aquesta és una iniciativa de CATALANSALMON.com - Web derivat de NOPUCVOTAR
https://www.vullvotar.com | [email protected] | DISCLAIMER
Si VOLS DONAR SUPORT a la iniciativa, pots fer-ho clicant al "M'agrada" de la nostra pàgina de Facebook, aquí:
VULLVOTAR forma part del projecte CATALANSALMON.com. Els fitxers de CATALANSALMON estan registrats a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades sota la responsabilitat de Sergi Jordi Marzabal Estevez. D'acord amb la llei orgànica 15/1999, 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals seran recollides, incorporades i tractades als fitxers de CATALANSALMON. Podreu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant escrit a: CATALANSALMON, c/Valencia 629, 2n 2a. 08026 Barcelona, o bé adreçant un mail a [email protected].
La normativa, responsabilitats, reglamentació de la protecció de dades i condicions d'ús de la web de VULLVOTAR, incloent-hi la normativa RGPD del 2018, estan definides a la web catalansalmon, en aquesta direcció: https://catalansalmon.com/disclaimer.php
COM FUNCIONA EL REGISTRE DELS CATALANS DE L'EXTERIOR
Vius a l'estranger i vols contactar amb altres catalans?
CATALANSALMON.COM et muntem un web latevaciutat.catalansalmon.com, de franc només has de demanar-la.
3.238.111.130